Projekti

Inicijativa za zdravo i kreativno starenje

Udruženje  NOVA MREŽA tokom 2020. godine realizovaće “Inicijativu za zdravo i kreativno starenje u okviru projekta “Podrška građanskom aktivizmu u zajednici” koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode British Council i Trag fondacija.

 

Cilj je da se na zanimljiv način skrene pažnja javnosti na probleme starih i njihovo što brže rešavanje.

U praksi ne postoje projekti koji se bave zdravim i dostojanstvenim starenjem, niti postoje programi osnaživanja starih osoba i borbe protiv stereotipa koji prate ovu demografsku grupu. Postoji konzervativan pristup ovom problemu kroz postojanje nekoliko domova za stare osobe izolovanih od zajednice, bez inicijative da one budu prihvaćene kao značajan resurs društva. Zbog toga želimo da se na sasvim drugačiji i moderan način bavimo starenjem populacije prateći standarde i primere dobre prakse u zemljama Evrope”, kaže predsednica Udruženja “Nova mreža” Branislava Jovanović.

nova mreža
Koordinatorka projekta Ana Veljković i predsednica “Nove mreže” Branislava Jovanović

 

 

“Ideja je da osnažimo stare osobe i da sa njima razgovaramo o problemima. Za naše radionice koje će biti krunisane pozorišnim performansom i okruglim stolom zainteresovani su i članovi drugih organizacija koje okupljaju stare. Prijavili su se i veterani i veteranke Folklornog ansambla ORO Studentskog kulturnog centra Niš, korisnici Gerontološkog centra Niš, kao i članovi Gradske organizacije penzionera koja okuplja čak 10.000 starijih u Nišu”, objašnjava koordinatorka projekta Ana Veljković.

 

“Očuvanje zelenog sveta”

Udruženje  NOVA MREŽA je zajedno sa neformalnom grupom „Petica“ organizovalo aktivnosti u okviru projekta “Očuvanje zelenog sveta” sa ciljem podizanja svesti o ekologiji i zaštiti životne sredine dece školskog uzrasta uz mentorstvo starijih srednjoškolaca. Ovaj proces se odvijao kroz vršnjačku edukaciju, na zabavan i interaktivan način, koji ih je privukao da učestvuju, nauče i primene obrasce odgovornog ponašanja.

U projektu su učestvovali učenici II razreda Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša koji su đacima jednog odeljenja V razreda OŠ “Učitelj Tasa” na prijemčiv način održali predavanje i radionicu iz oblasti ekologije. Nakon potrebne edukacije, desetak petenaca je uz pomoć stručno vođene drame u edukaciji od strane glumice i rediteljke Maje Mitić, kreiralo performans koji su izveli pred svojim vršnjacima. Kao rezultat ovog projekta nastao je i dokumentarni film “Zeleni svet”.

Projekat je implementirala neformalna grupa PETICA u saradnji sa NOVOM MREŽOM uz finansijsku podršku Centra za civilno društvo PROTECTA kao resurs centra i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.