Stručni žiri “Human lights festivala” iz Atlante, SAD, selektovao je pozorišni performans Nove mreže “Izolacionisti” za ovogodišnji program koji je prikazan u hibrid varijanti (online) 18. juna.
Poster Isolationists

Obrazloženje žirija:

“Koliko ste žena preko 60 godina nedavno videli u filmu ili pozorištu? Verovatno ih možete izbrojati na prstima jedne ruke. Na Festivalu Human lights 7 stages videćete čitav ansambl. Jedan od skrivenih dragulja našeg festivala je “Izolacionisti”, ekskluzivna američka projekcija srpskog performansa u režiji Maje Mitić, koja će biti premijerno prikazana ovog petka u 20 sati (i dostupna na zahtev posle).
Kada je pandemija započela, osobama starijim od 65 godina u Srbiji bilo je zabranjeno da izlaze (osim tokom strogo ograničenih sati) dva meseca. „Izolacionisti“ su inicijativa za osnaživanje žena starijih od 60 godina da podele svoja iskustva intenzivne izolacije i priznaju važnost ljudskih veza u kriznim vremenima. Film ovog jedinstvenog performansa, usred prelepih ruševina koje krase prirodni pejzaž, slavi moć deljenja – bilo da je to duboka tuga, zarazna radost ili teško stečena mudrost – koja prevazilazi starost i geografiju.”