Veliko interesovanje za zdravstveno-psihološke radionice namenjene starijoj populaciji

Pripadnicima trećeg doba u Nišu nedostaju kreativni sadržaji i njihovo veće uključivanje u kulturno društvene segmente, zaključak je članica Kola srpskih sestara na radionicima “Nove mreže” o kreativnom i zdravom starenju.

radionica
NLP master Suzana Stojiljković na radionici; Foto: Nova mreža

„Zdravstveno-preventivne radionice su u stvari iskustveno-edukativne radionice preko kojih smo u interakciji sa učesnicama saznali šta stariju populaciju u Nišu tišti i koji su njihovi najveći problemi. Sve njihove stavove uvrstićemo u definisanje tema o demografskim promenama koje će biti prosleđene lokalnim i republičkim donosiocima odluka”, kaže jedna od edukatorki dr Sonja Novak.

Kolo
dr Sonja Novak u razgovoru sa sekretarkom Kola srpskih sestara; Foto: Nova mreža

Dosta polemike vodilo se nakon psihološke radionice koju je vodila NLP master, Suzana Stojiljković.

“Svi zapostavljaju stare ljude, ali naše Kolo pokazuje koliko možemo biti aktivni i da se zbog toga vrlo dobro osećamo. Mi se bavimo humanitarnim radom i pomažemo ugrožene, među kojima su i stari, i po mom mišljenju potrebno je da se nešto promeni u Nišu. Da se više priča o problemima starih i da postoji neka ustanova, institucija ili klub koji će da razvija kreativnost kod starih i da se osete korisnim jer oni to i jesu. Čula sam da u nekoj zemlji spajaju decu bez roditeljskog staranja sa gerontološkim centrima kako bi zajedno živeli i tako rešili mnogobrojne probleme. To je divna ideja, zar ne?”, kaže predsednica Kola sprskih sestara, Ljiljana Stojanović.

U pripremi pozorišni performans

Najzainteresovanije učesnice pozvane su da učestvuju u radionicama drame u edukaciji koje će voditi glumica Maja Mitić.

„Ovim će kroz savremene tehnike teatra biti realizovan autentičan pozorišni performans koji će biti premijerno prikazan za nišku publiku. U sklopu projekta biće organizovan i okrugli sto sa predstavnicima lokalne samouprave, institucija i udruženja koja okupljaju osobe starije od 65 godina sa ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme ove populacije kako bi mogli da ih svi zajedno rešavamo“, kažu iz Udruženja “Nova mreža”.

nova mreža
Koordinatorka projekta Ana Veljković i predsednica “Nove mreže” Branislava Jovanović

U radionicama učestvuju članice Kola srpskih sestara, veterani i veteranke Folklornog ansambla ORO Studentskog kulturnog centra Niš, korisnici Gerontološkog centra Niš, kao i članovi Gradske organizacije penzionera koja okuplja čak 10.000 starijih u Nišu.

„Inicijativa za zdravo i kreativno starenje“ odvija se u okviru projekta “Podrška građanskom aktivizmu u zajednici” koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva a sprovode British Council i Trag fondacija.